Membri fondatori
Primire membriGeograful
Analele APGRFormare
Ocupatii
CalificariMISIUNE

Aparitia acestei asociatii profesionale nu se vrea o alternativa la alte organizatii din domeniu, ci dimpotriva, impreuna cu acestea sa contribuie la imbunatatirea imaginii GEOGRAFIEI, bazata pe atuurile nevalorificate suficient ale acesteia. Practic, viziunea fondatorilor asupra acestei asociatii a fost de a crea o adevarata institutie care sa defineasca, sa promoveze si sa apere profesia de „GEOGRAF” si, implicit, pe acele profesii derivate din calificarile apartinand domeniului geografie. Urmand astfel, cu o mare intarziere, parcursul organizatoric al geografilor din alte tari ale lumii (S.U.A., Franta, Italia), se doreste asigurarea unui cadru flexibil si usor accesibil tuturor geografilor, pentru a-si exprima deschis opinia in legatura cu propriul domeniu, dar si cu schimbarile exponentiale care se produc in mediu si societate.

Ca organizatie profesionala, asociatia va avea posibilitatea sa se faca vizibila in plan national, participand direct si exprimand puncte de vedere in legatura cu posibilitatile de evaluare corecta si de proiectare in viitor a mutatiilor care au loc astazi in spatiul geografic si in societate. Punctele de vedere vor fi totdeauna bazate pe cunoasterea realitatii teritoriale si pe utilizarea corecta a instrumentelor de prelucrare si interpretare stiintifica.

In conditiile evolutiei contemporane, cu mari distorsiuni generate de dinamicile diferentiate, dar si de tendintele de uniformizare functionala prin globalizare, intelegerea corecta a fenomenelor contradictorii si a riscurilor care se multiplica, fac tot mai necesara supravegherea sinoptica a teritoriului, alcatuirea unei baze de date permanent actualizata asupra schimbarilor care au loc la nivel de micro- si meso-scara. Geografia romaneasca dispune de un numar impresionant de geografi, dintre care, o parte importanta este reprezentata de profesorii de geografie din licee si scoli. Distributia lor geografica, formarea acestora si menirea lor reprezinta elemente care nu au fost niciodata puse in valoare suficient.

Intr-un asemenea context, Asociatia Profesionala a Geografilor din Romania (APGR) isi propune „mobilizarea” acestei resurse umane in a participa la realizarea unuia dintre principalele sale obiective: cunoasterea si difuzarea rapida a dimensiunii teritoriale a schimbarilor din societatea romaneasca, a dimensiunii reale a unor fenomene si evenimente extreme, exprimarea stiintifica a opiniei legate de modul de interventie.

Viziunea multiscalara si multitemporala asupra spatiului va fi promovata de asociatie in randul decidentilor de la toate nivelele, pentru o vizibilitate crescanda a geografiei in ansamblul sau. Astfel de promovari se vor face atat la nivel central, cat si la nivelul diviziilor teritoriale, care vor avea libertatea totala in alegerea modalitatilor de implicare directa la mai buna insertie a comunitatilor in spatiile lor de sustinere. Este la indemana geografilor de a impune atat decidentilor, cat si altor specialisti sa manifeste in activitatea lor mai mult respect fata de spatiu si fata de valorile acestuia.

Pentru realizarea unitatii de actiune, prin constientizarea geografilor de uriasa resursa pe care o poseda, asociatia si-a propus infiintarea revistei „Geograful”, revista de informatie, analiza si opinie geografica. Aceasta va fi difuzata, in principal, sub forma electronica, dar si sub forma printata, mai ales pentru localitatile unde nu exista posibilitatea accesului direct la mijloacele de informare electronica.

Chiar daca alte organizatii, ca Societatea de Geografie din Romania, sunt implicate direct pe linia cresterii rolului educativ al geografiei in scoala, asociatia noastra va sprijini fara retinere importanta geografiei in educarea tinerei generatii in spiritul traditiilor romanesti, dar si in formarea cetateanului de maine, cu spirit antreprenorial si, in general, cu spirit de orientare in viata, avand ca reper principal respectul fata de semenii sai si fata de resursele spatiului. In acest sens o sectiune speciala va fi construita tintind acest segment al educatiei, pentru a inlatura tendintele de crestere a analfabetismului geografic.

Constienti fiind, mai bine decat oricare dintre alti specialisti, de complexitatea procesului de gestiune teritoriala, de multitudinea valorilor si de imposibila lor ierarhizare, asociatia va promova dialogul cu alte asociatii profesionale, precum cea a urbanistilor, sociologilor, economistilor s.a., pentru a adopta o atitudine unitara fata de modalitatea prin care se poate asigura o dezvoltare durabila a comunitatilor umane de la scara locala la cea globala.

Comunitatea profesionala a geografilor din tara nu se poate dezvolta, in mod izolat, fata de valorile inregistrate de alte scoli geografice din lume. Ca urmare APGR va sprijini contactele internationale cu asociatii si societati de profil, in asa fel ca vizibilitatea geografiei romanesti sa creasca, iar nivelul sau de performanta sa o faca apreciata pe plan mondial. In acest sens, revistele asociatiei, si incurajarea geografilor pentru a participa cu materiale stiintifice la diverse reviste si manifestari internationale, reprezinta axe de actiune pe care se mizeaza cu prioritate.

Convinsi fiind ca mesajul nostru este corect inteles si ca toti geografii din Romania realizeaza nevoia de unitate prin actiune, nu putem decat sa speram la o implicare crescanda, ca profesionisti, in organizarea mai buna si mai echitabila a societatii noastre, in aprecierea corecta a resurselor si a pragurilor maximale de exploatare a acestora, spre asigurarea bazelor unei dezvoltari teritoriale durabile.

tine-ma minte
HOME    DESPRE APGR     EVENIMENTE     NOUTATI      CONTACT  

Copyright © 2009 APGR